Искат референдум за еврото, събрани са 220 хил. подписа 19.07 | 12:00

„Против ли сте премахването на българския лев?“, ще бъде въпросът, предложен от партия „Възраждане“

От iNews.bg

Политическа партия "Възраждане" е събрала над 220 000 подписа, които до 23 юли ще бъдат внесени в парламента с искане да се свика референдум, чийто въпрос е "Против ли сте премахването на българския лев и приемането на еврото като национална валута". По този повод днес активисти на партията събираха подписи и пред сградата на парламента, предаде БГНЕС.

"Имаме намерение да приканим и преминаващите край нас депутати да се подпишат и да ги попитаме дали са склонни да подкрепят искането ни за свикване на референдум. Събрали сме над 220 000 подписа", заяви зам.-председателят на партията Цветелина Узунова.

Тя коментира и изказването на политиците, че въвеждането на еврото не е опасно. Според нея това не е така и подмяната на валутата не е в интерес на българските граждани. "Ще има много големи негативни последици по отношение на икономическото състояние на българите, които са и най-бедните в целия ЕС. Националната валута е символ на националния суверенитет на държавата. Останалите елементи от суверенитета на държавата ни са изгубени. Това е последният неовладян фронт, а именно валутата. Трябва да я запазим, а не да се качваме на "Титаник" преди да потъне. Чехия, Унгария и Полша задържат положението, за да видят накъде отиват нещата. Знаете, че Дания реши да си запази националната валута с референдум", аргументира се Узунова.

Че народът ще обеднее значително смята и Калин Калинов, който е член на партията. Според него ще се повтори ситуацията, която възникна в страната след деноминацията на лева през 1999 г. "Въвеждането на еврото ще направи най-бедните в България още по-бедни, а богатите ще забогатеят. Тъй като икономиката на страната е на последно място в ЕС това няма да позволи повишаването на заплати и пенсии и изравняването с тези в Западна Европа", каза Калинов. Според него референдумът е най-демократичният подход за вземане на такова съдбоносно решение за страната като това е практика във всички западно европейски страни. Той изтъкна още, че важните решения у нас се взимат авторитарно без управниците да се допитват до народа.

Водещи

Най-четени