Искат удължаване на срока за експертизата на Марио Любенов 19.01 | 17:32

Симулацията на психични болести в съдебната психиатрия е много често срещано явление

От Ивелина Георгиева

Съдебните психиатри, които участват в екипа, който изготвят психологичната експертиза на предполагаемия убиец на Мирослава, Марио Любенов-Заека, искат удължаване на срока ѝ.

Причините за това искане е, че в момента се работи по няколко хипотези и е важно специалистите да излязат с много качествена и точна експертна оценка. Освен това съдебните психиатри искат екипът им да бъде увеличен с високо квалифициран психолог.

Клиничната психология е от изключителна важност, когато се разработва хипотеза за определени личностни аспекти на дадено лице, поясни д-р Петър Маринов, началник отдел "Съдебна психиатрия". По думите му клиничните тестове биха могли да помогнат много на хипотезите, по които се работи.

От снощи Марио Любенов е в следствието в Перник и този факт също е основание да бъде удължен срокът на експертизата.

На този етап не може да бъде отхвърлена нито една от хипотезите за психиатричното състояние на Марио Любенов-Заека, заяви д-р Маринов.

Изследванията на психиатричното му здраве обхващат периода от преди раждането му досега. "Интересувани дори как е протекла бременността на майка му", обясни доц. Владимир Велинов, председател на Държавната комисия за специално съдебна психиатрия в здравното министерство.

Съдебните психиатри коментираха, че не могат да изключат хипотезата, според която Марио Любенов е симулирал шизофрения дълги години.

Диагнозата шизофрения не води до неотговорност за действията и постъпките на дадено лице, поясни още  доц. Велинов. Само ако заболяването пречи на обвиняемия да разбира какво прави и какви са последствията от действията му, то тогава той би могъл да бъде неотговорен.

Шизофренията в малка част протича постоянно - т.е пациентът, ако има такава диагноза винаги е с определени шизофренни прояви. Болестта има активиране и стихване, затова при повдигнато обвинение за престъпно деяние, психиатрите трябва да направят анализ, в каква фаза е била шизофренията, посочиха експертите.

В съдебната психиатрия симулацията на психична болест е много често срещано явление, коментираха психиатрите.

"Някои хора, които са криминално проявени, неистово искат да се обзаведат с диагноза шизофрения", коментира д-р Маринов. Той обясни, че това са поредица от случаи, за да избегнат наказанията от закона.

Сред най-често избираните психични състояния от симулиращите са деменцията, умствената изостаналост, психотичната депресия и шизофренията.

Има два начина за изкарване на жълта книжка в България - единият е да си добър артист и да изиграеш болестта, а другият начин е да си я купиш, каза доц. Велинов.

Водещи