Истински воден апокалипсис във Врачанско (СНИМКИ) 03.08 | 10:15

500 души са спасени, вероятно е да има жертви

От Теодора Кокаланова

Река Скът е заляла град Мизия. 500 души са били спасени, но е вероятно да има жертви. Два военни хеликоптера участват в операцията. По думите на главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" обстановката е изключително тежка, водата все още е много висока.

"Спасени са над 500 души, благодарение на екипите на пожарната и полицията, както и на доброволци. Надявам се да няма човешки жертви, въпреки, че е малко вероятно", допълни комисар Николов. Той допълни, че работата на екипите продължава.

Два хеликоптера на Министерство на отбраната са пристигнали в град Мизия за евакуация на хората, намиращи се в недостъпните залети участъци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Залети са улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието. Към момента няма информация за загинали хора. През нощта са паднали и са се срутили десетки сгради. 

Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца. Прекъснато е електрозахранването в града, поради наводнени електросъоръжения. Включени са медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Тази сутрин в 5:41 часа два вертолета "Кугър" са излетели от 24 авиобаза Крумово, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Единият от тях се е включил в евакуацията на хора от покриви и тераси, където не е било проходимо в Мизия. Другият е облетял съседните села, където не са забелязани бедстващи хора и се е върнал в град Мизия. Чрез въже се осъществява евакуацията на граждани от тераси и покриви. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб, предаде агенция "Фокус".  

"Пътят Мизия – Враца е напълно затворен и единствено разчитаме на хеликоптерите, които кръжат над град Мизия", допълни кметът на Мизия Виолин Крушовенски. По думите му положението е същото и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна. "Имаше диги, но по време на прииждането на реката имаше обилни валежи, просто природата не беше с нас", заяви кметът. 

"Притесняваме се какво ще заварим под руините на срутените от наводнението сгради след оттеглянето на водите", отбеляза главен комисар Николай Николов. По думите му хората от полицията и пожарната са около 300 души и още 100 доброволци – местни младежи, храбреци. "Работим с 10 лодки, два хеликоптера. Направили сме опис на всички сигнали, които сме получили за бедстващи хора и ги отработваме един по един", каза още главен комисар Николов. 

Водещи

Най-четени