Италия отваря трудовия си пазар за българи от 1 януари 2012 г. 29.12 | 13:47

Досега италианският трудов пазар бе отворен частично, не за всички професии

От Кремена Бедерева

Италия отваря трудовия си пазар за българи от 1 януари 2012 г., съобщават от пресцентъра на външно министерство.

"Приветстваме и оценяваме високо решението на правителството на Република Италия за пълното отпадане на ограниченията от 1 януари 2012 г. за достъп до италианския пазар на труда на български и румънски работници. Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която, в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на ЕС, прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период. 

Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции – Европейската комисия и Европейския парламент. Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС", се казва в съвместно изявление на министъра на външните работи Николай Младенов и на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Решението се вписва в отличните двустранни отношения и установеното стратегическо партньорство между България и Италия.

Досега италианският трудов пазар е бил отворен частично за български работници, не за всички професии.

iNews припомня, че Белгия отказа да отвори трудовия си пазар за работници от България и Румъния на основание на това, че много граждани от тези страни, които вече работят в страната, мамят системата за социални помощи.

Въпреки информациите от по-рано за противното, едно от първите решения на новоназначения министър-председател Елио ди Рупо, е да се удължи до края на 2013 г. ограниченията за български и румънски работници в Белгия.

На 25 октомври, Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за премахване на ограниченията, които се прилагат за работниците от най-новите членове на ЕС.

Холандия въведе ограничения за румънските и българските работници, подобни на тези, които се прилагат за чужденци извън ЕС. А през август, Испания, която отдавна е отворила трудовия си пазар за новите членове на ЕС, въведе ограничения за румънските работници заради нарастващата безработица в страна.

Преди дни, Великобритания също обяви, че ще запази трудовите ограничения до края на 2013 г. - така направи и Ирландия в края на миналата седмица.

Германия пък прие значителни облекчения за български работници. Това стана ясно в началото на декември тази година, след заседание на германското правителство.

Водещи

Най-четени