И БСП обжалва пред Конституционния съд промените в АПК 18.09 | 13:48

Жалбата на социалистите е цели 46 страници

От iNews.bg

Депутатите от БСП също внесоха в Конституционния съд своя жалба с 46 страници аргументи срещу приетите промени в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Те отправиха апел и други депутати и политически сили да атакуват спорните текстове чрез Конституционния съд. По-рано сигнал до КС по същия повод подаде и президентът Румен Радев.

По думите на депутата Крум Зарков, управляващите насила са гласували спорните текстове и са лишили от достъп до правосъдие гражданите. Цитиран от БНР, той поясни кои точно текстове настояват да отпаднат:

"Атакуваме размерът на таксите, който е прекомерен и ще попречи на хората да атакуват в съда. Атакуваме закритите заседания. Атакуваме отмяната на втората инстанция за ключови закони. Атакуваме и един текст, който остана извън вниманието и той е за саниране на законосъобразност. Досега всеки човек може да атакува даден текст и преценката, дали той е законосъобразен се извършваше към момента на издаването му. Сега те промениха така нещата, че НС да има време да поправи закона, така че един незаконосъобразен текст с течение на времето да стане законосъобразен. Това е абсолютно недопустимо от гледна точка на чл.4 на Конституцията, а именно принципа на правова държава. Това също е развито в нашата жалба."

Водещи

Най-четени