И Манолова призова новите пенсионери сами да избират формулата 19.03 | 16:42

Омбудсманът ще даде промените в КСО на Конституционния съд, ако не се промени законъ

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова, също както направиха вече някои политици и експерти, призова властта да даде право на бъдещите пенсионери сами да избират по коя формула да се изчислява пенсията им. Във връзка с горещата тема от последните дни тя излезе със специална позиция по случая. В нея Манолова обявява също, че ще даде на Конституционния съд последните промени в Кодекса за социално осигуряване, ако нормативната уредба не бъде променена така, че хората да могат да избират по коя формула НОИ да изчисли колко пари ще получават на месец при приключване на трудовия си стаж.

Ето и цялата позоцоя на омбудсмана:

Като национален омбудсман заявявам категоричната си позиция срещу новата формула за изчисляване на пенсиите, която по данни от Националния осигурителен институт ще ощети над 31% от гражданите, които се пенсионират след 1 януари 2019 г. За този проблем алармирах още през октомври 2018 г. в становището си по проекта за Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, адресирано до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографска политика и по бюджет и финанси.

В позицията си предупредих, че при изчисляване на размера на пенсиите, с проекта се предвижда да се вземат предвид само доходи след 1 януари 2000 г., вместо от 1997 г., т.е. от момента, когато реално действа електронният регистър на НОИ. По този начин гражданите освен с невъзможността за избор на най-благоприятни години след 1997 г., са лишени и от допълнително още три години осигурителен доход. В същото становище настоях всички важни решения и нормативни промени, особено тези, свързани с реформирането на такъв деликатен сектор като държавното обществено осигуряване, да бъдат извършвани по нормативно установения ред, след обществено обсъждане, както и при наличие на предварителна оценка на въздействието.

От началото на годината в институцията на омбудсмана са постъпили жалби от засегнати граждани по същия проблем, за което своевременно съм сезирала министъра на труда и социалната политика. За съжаление предупрежденията ми не бяха взети предвид и резултатът е налице – силно обществено напрежение, тревога и обострено чувство за погазена справедливост и ограбване на осигурителния доход на гражданите. На този фон предварителните данни на НОИ за "неутрален ефект" от новата формула, въведена "на тъмно", са безпочвени, най-малкото защото тя ще засегне над 31 % от бъдещите пенсионери.

По информация на НОИ през 2019 г. над 67 000 души ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като от тях ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат над 31% или близо 21 000 души. Като решение на възникналия проблем смятам, че трябва да се предостави възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им.

В случай, че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоречието на нормата с Конституцията на Република България.

Водещи

Най-четени