И Румъния подгони Брендо 07.02 | 17:52

Северната ни съседка издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев

От Ивелина Георгиева

Нова европейска заповед за арест на българския гражданин Евелин Банев - Брендо е издадена на 5 февруари 2013 г. от съд в Букурещ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Заповедта е за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества (кокаин).

Наркотиците са били трафикирани от Латинска Америка през пристанището на гр. Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

През 2011 г. българските граждани Евелин Банев и Р.А, са организирали доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в Букурещ.

Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция "Кокаинови крале". Тогава бяха задържани общо 30 души, от които 12 са италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи.

Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС.

Европейска заповед за арест срещу българските граждани бе издадена и от италианските власти.

С полет за Рим на 26 юли 2012 г. Банев бе екстрадиран и предаден на италианските правораздавателни органи. Според тях Брендо е отговорен за внасянето на 40 тона кокаин годишно в страната им.

В сътрудничество с швейцарската и испанската полиция и митница през февруари 2007 г. са конфискувани 6 тона кокаин от два различни морски съда – 80-метров моторен кораб, пренасял 4,5 тона и 16-метрова яхта, натоварена с 1,5 тона.

Наркотиците са били претоварени от кораб-депо в Атлантическия океан на безобидни туристически и рибарски кораби, с които са поемали за Италия и Испания.

През 2012 г. българският съд взе решение Евелин Банев да бъде екстрадиран в Италия, а властите там се задължиха да го връщат в България, за да може той да се явява на заседанията по делото за пране на пари.

Тук Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари, заедно с брат си, с бившата си съпруга и сестра й. Според обвинението, те са изпрали над 21 млн. лв. - пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Делото е започнало през пролетта на 2007 г., когато Брендо беше задържан за първи път.

До 14 февруари той ще бъде в Софийския затвор, откъдето ще бъде конвоиран в Съдебната палата, за да чете материалите по делото.

Срещу Брендо успоредно се води съдебен процес и в Италия.

Водещи

Най-четени