И Сакскобургготски защити членството на С.Македония в ЕС 28.11 | 16:30

Повтарянето на исторически грешки е резултат от липсата на просвета и информация, каза още той

От iNews.bg

България може да защити своите интереси само в рамките на обединена Европа. Това заяви пред БГНЕС бившият български министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски.

Той коментира неотдавнашното френско вето за разширяването на Европейския съюз с Македония и Албания и какъв трябва да бъде българският и общоевропейски отговор на тази позиция на президента Еманюел Макрон.

"Целта на Европейския съюз е да се разшири поне в границите на Европа. С това страни като Македония, Албания и дори Босна и Херцеговина, естествено, че принадлежат към тази общност", категоричен е Симеон Сакскобургготски.

Според него не трябва да бъдат променяни в движение правилата за присъединяване на желаещите страни към Европейския съюз, какъвто е случаят със Скопие и Тирана. "Ако сменим правилата в ход, това може да се изтълкува по един негативен начин", подчерта Симеон Сакскобургготски.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чиято комисия беше гласувана в Европейския парламент, се обяви вчера срещу промяната на правилата за присъединяване на двете балкански страни и поиска бързо започване на преговори за тяхната интеграция.

Бившият български премиер отбеляза значението на историята за съвременната дипломация, включително и тук на Балканите. Според него историята, която се повтаря или грешките, са в резултат от липсата на просвета или на необходимата информация. "Обединена Европа е единственият начин, чрез който България може да си защити интересите", категоричен е Симеон Сакскобургготски.

Водещи

Най-четени