И ветеринарите се готвят за стачка 02.06 | 15:47

Причината е в понижени цени за профилактика на животните

От Теодора Кокаланова

Българският ветеринарен съюз обяви, че след 30 юни започва ефективни протести. Недоволството на ветеринарите е породено от факта, че цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014 година, са занижени 3-4 пъти, съобщи БНР.

"Девет милиона лева са заделени за имунопрофилактиката на животните за тази година", съобщават ветеринарите. Никой обаче не им е съобщил аргументи за драстичното намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите.

При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората.

Имунопрофилактиката у нас е пълен провал в момента и когато хората си купуват месо от магазина, те не могат да бъдат сигурни, че месото не е заразено с туберкулоза, например. Ветеринарите твърдят още, че е провалена и системата за идентификация на животните в България.

Лекарите са изпратили протестни предупредителни писма до всички институции. Ако ситуацията не се промени до 30 юни, ще предприемат протестни действия.

Водещи

Най-четени