И заведенията двигат цените 10.02 | 11:30
Ресторантьори не изключват промени да се правят всеки месец

След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, информира NOVA.
През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.
При всяка следваща вечеря в ресторант - сметката за клиента Янаки Стоянов става все по-висока. От началото на годината вече сериозно усеща разликите в менюто.
"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.”, обясни Стоянов.
Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.
"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.
"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.
"Самата услуга "ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е както преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.
Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.
"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.
Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Водещи
-
Радостин Василев: Костадинов може да управлява България само и единствено с ГЕРБ
Според него още в първия ден на този парламент е имало мнозинство срещу Пеевски и Борисов
18.06 | 20:45
-
Виждали ли сте го? Полицията в София издирва 16-годишно момче
Емил Антонов е напуснал дома си на 12 юни около 9:30 часа и оттогава е в неизвестност
18.06 | 20:30
-
Проф. Михайлова: Президентът не е само обединител, но и политически активно лице
Важно е действащите политици да намерят път първо към себе си, после и към хората, отбеляза тя
18.06 | 20:00
Най-четени
-
София: При санитарен минимум 80 спешни екипа, ние имаме 10-12
„На дневното дежурство в този ден са били 10 линейки и на нощното са били 10 линейки“, каза...
18.06 | 10:18
-
Радев отвърна на Борисов: Твърдението му е цинично и невярно
Според Борисов заради президента българите, евакуирани от Израел, са върнати у нас с...
18.06 | 13:40
-
ДБ ще внесе законопроект екотаксите да не бъдат увеличавани
Поскъпването им ще доведе до вдигане цените на електроуредите и до ненужна инфлация, каза в...
18.06 | 15:30
-
Радев: България може да е регионален фактор със стратегии
Просперитетът на всяка държава зависи от функционирането на приобщаващи политически и...
18.06 | 11:45