И заведенията двигат цените 10.02 | 11:30
Ресторантьори не изключват промени да се правят всеки месец

След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, информира NOVA.
През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.
При всяка следваща вечеря в ресторант - сметката за клиента Янаки Стоянов става все по-висока. От началото на годината вече сериозно усеща разликите в менюто.
"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.”, обясни Стоянов.
Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.
"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.
"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.
"Самата услуга "ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е както преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.
Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.
"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.
Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Водещи
-
Всяка година държавата предоставя еднократна помощ от 300 лв. за родители на ученици от 1. до 4. клас и на осмокласниците
Сумата се разделя на две - за двата срока.
01.09 | 17:40
-
Най-добрият ни български тенисист Григор Димитров се прибра изненадващо в Хасково
Той се завърна в родния си град и зарадва малките тенис таланти.
01.09 | 17:20
-
Лекарите не препоръчват транспортиране на пострадалите в катастрофата край Монтана
При необходимост и в случай че състоянието на пациентите позволява те да бъдат транспортирани...
01.09 | 16:59
-
Ще настъпят промени в съдържанието на учебниците, които се използват в училищата
За някои класове се очаква това да се случи още през следващата учебна година.
01.09 | 16:45
Най-четени
-
Венета Райкова е новият автор и водещ на обичаното токшоу „Преди обед“
Със своята харизма, богат журналистически опит и признат литературен талант
01.09 | 10:45
-
Филип Буков явно не може дълго без гадже
Колкото и актьорът да обяснява, че ще си даде почивка от сериозни връзки, това хич не е така.
01.09 | 11:59
-
Военнослужещи от сухопътните войски и хеликоптер „Кугър” се включиха в битката с пожара в Рила
По думите му достигането до огъня е много трудно, тъй като пламъците са на много голяма...
01.09 | 10:30
-
Голям пожар в Белослав, горят къщи
Огънят е предизвикан от горене на кабели за извличане на цветен метал.
01.09 | 16:15