И родителите следят какво ядат децата в училище и детската градина 14.09 | 16:20

Експерти ще разработят нова, обща държавна наредба за храненето на малчуганите, която ще обедини изготвените наредби от МЗ и МЗХ

От Ивелина Георгиева

В рамките на един месец работна група от държавни експерти и родители ще създаде обща държавна наредба за храненето в училища и детски градини, която ще обедини наредбите, изготвени от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В общата наредба за хранене ще бъде забранено децата да консумират млечни продукти със заместители, месните трябва да са само от месо, хлябът и хлебните изделия - само от качествено брашно. Сиренето трябва да е от мляко, млякото да е сурово, а не сухо и всичко да е от естествени продукти.

Това стана ясно днес след среща между земеделския министър Мирослав Найденов, здравния министър Стефан Константинов и представители на родителски организации.

Таксите, които плащат родителите, няма да се промени след излизането на общата наредба, само ако от обществените поръчки в общините за доставчик на продукти отпаднат посредниците и храната се доставя директно от производителите, посочи министър Найденов.

По думите му в противен случай, заради комисионната на посредниците, таксата може да се увеличи със 7-8%. Това е около 10-15 стотинки на ден за дете или 2-3 лева месечно. Според земеделския министър няма родител, който да не е готов да заплати това леко увеличение за храната на своето дете.

В същото време от родителските организации обявиха, че не са съгласни да се повишава дори със стотинка цената на таксите. Те са предложили да се оптимизира организацията в общините относно сключването на търговете, поясни Теодора Пиралкова от Национален родителски алианс "Усмихни се с мен".

В новата обща наредба ще залегне и правото на родителите да извършват контрол върху качеството на храната на техните деца в училища и детски градини, съобщи още министър Найденов. Засега това е планирано да става с назначаването на отговорници сред родителите, които ще информират останалите относно менюто на децата.

"Искаме да имаме правомощия за упражняване на пряк контрол, досега никой родител нямаше право да влиза в стола или в лавката в училищата и детските градини", коментира Теодора Пиралкова.

Общата наредба ще е съвкупност от двете наредби на Министерството на здравеопазването, обхващаща възрастовите групи за деца от 3 до 7 години и деца от 7 до 18-годишна възраст, както и тази на Министерството на земеделието и храните, която беше подписана днес (14 септември).

"С нашата наредба ние разграничаваме нещата. Министерство на здравеопазването изготвя менюто като меню, а Министерство на земеделието разписва това меню, с какви по-качествени храни да бъде изпълнено", заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той поясни, че наредбата на здравното министерство засяга само менюто на децата – колко пъти и какво количество да ядат, а тази на земеделието посочва точно какви храни и на какви изисквания да отговарят те.

Здравният министър д-р Стефан Константинов даде пример с доматеното пюре, което трябва да е от домати, а не от някакви оцветени червени води. Той допълни, че децата няма да ядат солени храни, храни с оцветители и мастни киселини.

Освен родителите, за контрола на изпълнение на наредбата ще отговарят всички контролни органи на МЗ и МЗХ.

Общата наредба ще бъде готова след един месец, когато ще влезе в сила. Търговете за обществени поръчки по новите изисквания ще се правят за новата календарна година - дотогава менюто ще е съобразено с наредбата на Министерството на здравеопазването.

Водещи

Най-четени