И свещениците започнаха да емигрират заради ниски заплати 23.09 | 16:37

В цели 5 епархии вече има недостиг на попове, единици искат да учат богословие

От iNews.bg

Свещениците у нас стават поредните представители на бранш, в който емиграцията е изход от ниското заплащане. Божиите служители в България получават толкова ниско заплащане, че вече масово започват да наускат страната и да си търсят препитание в чужбина.

Млад свещеник в България започва работа на официалната минимална заплата и през годините това възнаграждение се увеличава единствено с добавката за клас прослужено време. Това разказа в ефира на "Дарик" отец Никола Ризов, председател на Синдиката на свещено и църковно служителите към КТ "Подкрепа".

Според него ниското заплащане е една от причините за намаляващия брой на кандидатите за свещеници и за растящия брой на емигрантите с богословско образование.

Между 800 и 900 души е броят на свещениците и монасите у нас. Най-голям недостиг на кадри се наблюдава във Видинска, Врачанска, Плевенска, Силистренска и Неврокопска епархии. Отец Никола Ризов посочи още, че ако през 70-те години на миналия век кандидатите за една от семинариите са били 100, то през тази година за Софийската духовна семинария са кандидатствали едва 12 деца.

Водещи

Най-четени