Йовчев: В доклада на "Хюмън райтс уотч" има фрапиращи лъжи 25.04 | 10:42

Авторитетната неправителствена организация публикувала неверни твърдения

От iNews.bg

"Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България." Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч", в който се посочва за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция.

"Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат такова оръжие. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, те не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават", каза Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботуши малтретират бежанците.

"Ние нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, няма как да малтретират с ботуши бежанците", категоричен е Цветлин Йовчев.

Вчера от Monitoring Bulgaria алармираха за полицейско насилие върху бежанци на родната граница. Оттам съобщават, че на 21 април самотна сирийска майка и четирите ѝ деца са били отблъснати от българската територия, като срещу тях е била приложена сила от органите на реда.

"След като семейството е прекарало ден в страната, то е било върнато в Турция срещу волята на майката и децата", пише в сигнала.

В доклада на организацията се твърди, че това не е единичен случай и бежанците у нас са малтретирани и унижавани.

Йовчев коментира още, че върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери.

"Така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие", посочи вътрешният министър.

Той е категоричен, че допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на нашата полиция е постоянното присъствие на границата на представители и служители на "Фронтекс".

"На нашата граница има постоянно присъствие на служители на "Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на "Фронтекс" за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", каза Цветлин Йовчев.

Водещи

Най-четени