Йотова: Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността 11.12 | 16:32

Вицепрезидентът откри 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал

От iNews.bg

Книгата е най-високото препятствие пред бушуващото зло на невежеството и бездуховността. Тя е врата, която никога няма да се отвори пред тях. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния дворец на културата 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал.

"Забранявана и отричана в различни времена, книгата днес е по-жива и необходима от всякога. Ние, хората, изпитваме все по-голяма жажда за досег с нея", отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че благодарение на писаното слово се раждат личностите, идентичността на народите и обществата. "Писмеността и словото изградиха и опазиха човешките цивилизации", посочи вицепрезидентът и цитира пророческите и мъдри думи на първоучителя Константин-Кирил Философ от "Проглас към евангелието": Голи са без книги всички народи.

"Шест дни на шест етажа ще властва Нейно Величество Книгата. Софийският международен панаир на книгата и литературният фестивал имат голямата мисия да сближават хората", заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари на организаторите на форума, които всяка година превръщат НДК във вълшебен дворец, а посетителите му – в приключенци и пътешественици в други страни с помощта на книгите. Специални благодарности Илияна Йотова изрази към чуждестранните партньори на Софийския международен панаир на книгата.  "Езикът на книгите не познава граници", изтъкна вицепрезидентът.

Тази година акцент на форума е литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн под мотото "Четири страни – един език".

По-късно вицепрезидентът се включи в откриването на интерактивна инсталация с виртуална реалност на УНИЦЕФ в рамките на кампанията "Заедно срещу насилието в училище".

Водещи

Най-четени