Йотова в Перущица: Грешна е философията всеки да се спасява поединично 30.08 | 12:10

От жертвите и пепелищата на този град възкръсна България, върна се на европейската карта и оцеля народът ни, каза още тя

От iNews.bg

"Погрешно е постоянно да се оплакваме, че сме на дъното, на последните места. Трябва да вземем живота си в нашите ръце и да вярваме, че заедно, сплотени, можем да градим страната, стабилна и просперираща. Ако героите на Перущица се спасяваха поединично, нямаше да я има днес България. Те ни показаха, самочувствие на българи, дръзнали да се вдигнат и срещу могъщата Османска империя заради свобода, вяра и род." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Перущица на честването на 50-годишнината от обявяването на населеното място за град.

"Днес често спорим за идентичност, за държавност. Нека по-често идваме в този град, в априлските градове на 1876 година, за да чуем камбанния звън и думите на героите за вяра, за родина, за свобода, за българщина. Днешният прочит на тези думи означава да имаме самочувствие като българи", подчерта в приветствието си вицепрезидентът Йотова.

Вицепрезидентът определи Перущица като един от символите на многовековната и славна българска история и изтъкна саможертвата на героите. "Те не чакаха някой да ги призовава срещу робството и тиранията. Мъчениците от "Св. Архангел Михаил" не бяха войводи, не бяха революционери, а обикновени хора, но с делата и саможертвата осмислиха понятията родолюбие и патриотизъм. Те написаха историята не само на Перущица, а на цяла България", заяви вицепрезидентът Йотова.

Вицепрезидентът се обяви категорично против опитите за промяна или дописване на историята. "Днес, когато взимаме решения, трябва да поглеждаме към героите от априлските дни на 1876 г. и често да препрочитаме Захари Стоянов. Отвъд клишетата", изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на многобройните въпроси на гражданите за перспективите пред региона, за бъдещето на малките общини, за възможностите за инвестиции. "Днешната кауза на държавници, политици и общество трябва да бъде просперираща България, която мотивира младите хора да остават, да се развиват и изграждат у дома, в родината", подчерта Илияна Йотова.

Водещи

Най-четени