Йотова мечтае българин да е еврокомисар по разширяването 08.06 | 13:32

След последните евроизбори има много съществени промени, казва вицепрезидентът

От iNews.bg

Сигурно е, че след евроизборите в края на май не можем да кажем, че гражданите на ЕС стоят отстрани и наблюдават онова, което става в Брюксел и Страсбург и не се интересуват от европейската тема. Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и бивш евродепутат.

"За съжаление това не се отнася за нашата страна. Но това, че активността надмина 50% - през 2014 на евровота тя бе на санитарния минимум – може би най-слабият резултат от гледна точка на участие за целия период от създаването на Европейския парламент като изборен орган", каза Йотова в предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт".

"Дали това се дължи на засиленото участие на антиевропейските партии или че много европейски гражданите решиха да не дадат в техни ръце европейския проект, е въпрос на сметки…Едно е сигурно, след тези избори имаме много съществени промени", допълни тя. И определи резултатите от евроизборите като "последен кредит на доверие към традиционните партии".

Йотова подчерта, че за първи път от много години е разрушена хегемонията между лявото и дясното – социалдемократи и Европейската народна партия, които години наред определяха високите постове в Комисията, в ЕП, след това и председателя на Съвета, както и върховния представител за външна политика. И сега разпределението им ще бъде трудно.

България трябва да се пребори за еврокомисар по разширяването: "Мисля, че един от най-адекватните еврокомисар би бил от България, защото ние познаваме страните от Западните Балкани и защото смятам, че един ден, ако ЕС получи свое ново политическо разширение, то трябва да бъде именно по посока на Западните Балкани". 

"Тази година имаме още едно предизвикателство, въпреки че, като че ли наблюдатели и политици не искат да го слагат в една кошница, но то е факт – смяната на председателското място на Европейската централна банка. Марио Драги е с изтекъл мандат и е много важно кой ще поеме и с каква политика поста му", посочи вицепрезидентът.

Тя изтъкна като важно и почти удвоеното присъствие в ЕП на членове на либералния алианс, както и изключително силното представяне на зелените партии: "А антиевропейските партии няма да имат блокираща квота".

"Промени ще има и след октомври, когато ще видим какво ще се случи с Брекзит", когато се очаква британските евродепутати да напуснат ЕП, каза още Йотова.

Според нея темата миграция не се превърна в основна тема за евроизборите.

"Всички европейски граждани, включително и ние, ще бъдем много по-внимателни към онова, което се случва в Брюксел".

Водещи

Най-четени