КАТ пуска по пътищата прецизни камери за скорост, вече няма измъкване 14.03 | 10:30

Модерната апаратура може да снима дори по няколко нарушителя наведнъж

От iNews.bg

Нови модерни и много прецизни преносими камери за скорост пуска по пътищата КАТ. На практика те вече работят. Едно от най-големите техни предимства е, че работят много по-прецизно от досегашните, обхващат всички ленти в платното и могат да заснемат едновременно двама или дори трима нарушители. Така отпада опцията някой нарупител да се измъкне от глобата, защото на снимката има втора или трета кола и не може да се докаже коя точно се е движила с превишена скорост.

"Досега снимките с повече от един автомобил ги смятахме за невалидни, тъй като не можехме да докажем кой от тях е с превишена скорост”, обясни пред бТВ началникът на сектор "Контрол на пътното движение” към Главна дирекция "Национална полиция” Росен Рапчев.

По думите му за миналата година от стационарни и мобилни камери са заснети общо 490 000 нарушения. От тях близо 97 000 са били невалидни поради това, че полицията не е могла да установи кой точно автомобил е нарушителят. Това обаче се променя с новите устройства, всяка от които струва по 30 000 евро.

"Камерите разпознават регистрационните номера – както български, така и чужди. Много по-лесна е последващата обработка на нарушенията", допълни Рапчев. Новите устройства могат да бъдат монтирани както отстрани на пътя, така и на мостове. Устройствата могат да работят непрекъснато по минимум 5 часа.

След приключване на работата чрез инсталирана в устройството сим карта данните се изпращат в централната база данни в МВР. "Няма възможност за манипулация, полицаят не сваля ръчно нарушенията, те се изпращат автоматично”, обясни Рапчев. "И при дъжд, и при сняг работят прекрасно, дори при по-слаба видимост също разпознават добре регистрационните номера”, увери той.

Новите камери няма да могат да се засичат от антирадарите, уверяват още от полицията.

Водещи

Най-четени