КНСБ: Закон за горивата ще сложи ред на пазара 04.07 | 15:20

Синдикатът излезе със становище по повод протестите на малките търговци

От iNews.bg

КНСБ и неговата федерация "Химия и индустрия" излязоха със становище по повод проекта на закон за административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

"Като национално отговорна организация, КНСБ отчита общественото напрежение около търговията с горива и новия проектозакон за административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Считаме, че политиката по отношение на горивата засяга както икономиката на страната, така и жизнения стандарт на всички българи. В същото време отчитаме, че този сектор е един от тези, в които сивата икономика има най-висок дял", се казва в становището.

"Нашето становище винаги е било срещу сивата икономика, която ощетява коректния бизнес и ограничава възможностите на държавата да отдели средства за увеличение на социални разходи, заплати и пенсии. 

Затова КНСБ подкрепя основната философия, заложена в проекта на закон - да бъде сложен ред на пазара на горива в полза на фиска и данъчните приходи в държавния бюджет. Подобно решение би помогнало както на хазната, така и на десетките хиляди заети в бранша", продължават от синдиката.

"Считаме, че напрежението, което се създава в момента, пречи на коректния и конструктивен социален диалог на представителните засегнатите икономически общности. Като обществена организация, представляваща интересите на над 300 000 българи, смятаме, че диалогът е най-вярното решение на обществените проблеми. За съжаление проектозаконът не бе обсъден в Националния икономически съвет към Министерския съвет, както настояваше КНСБ.

Предвид напредналата фаза, на която се намира законопроектът в  парламента, сега на ход са народните представители. Апелираме законът да бъде гласуван, отчитайки интересите на всички засегнати страни, включително и на малкия и средния бизнес, както и на българската индустрия, но най-вече на българските данъкоплатци, които не трябва да бъдат ощетявани за сметка на частни и други интереси", завършва становището.

Водещи

Най-четени