КНСБ: Предлаганият ръст на минималната и максималната пенсия ще струва 107 млн. лв. 08.11 | 09:48

Това няма да реши проблема с малкото пари за възрастните, но е стъпка напред, казва Пламен Димитров

От iNews.bg

КНСБ предлага по-голямо увеличение на минималната трудова пенсия от заложения ръст. Изпреварващо да бъде дадена възможност да достигне до 250 лв. за следващата година, каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров при обсъждането на първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване от бюджетната комисия на парламента. Той добави, че това няма да реши проблема с ниската стойност на пенсиите, но ще е стъпка в тази посока. "Още повече, че ЕС и новата ЕК имат намерение да разгледат европейски правила за гарантиране на минимални доходи на всички граждани, независимо от техния характер", поясни Димитров.

Увеличението на минималната пенсия би засегнало 50 хил. души и би струвало допълнително 80 млн. лв. на годишна база. Според изчисленията на КНСБ, приходите за 2020 г. са подценени с 200 млн. лв. и това би могло да компенсира вдигането на пенсиите.

Димитров представи пред депутатите и второто предложение на конфедерацията – за ръст на максималната пенсия до 1350 лв. от 1 юли. "Предлагаме по изключение само за 2020 г. съотношението, което определя размера на максималната пенсия, да бъде променено от 40 на 45% от максималния осигурителен доход от 3000 лв. Това би засегнало 28 хил. души, които сега са ограничени от тавана, и би струвало 27 млн. лв.", каза Димитров. Общият размер на нашите две предложения е 107 млн. лв. С корекция на подценените приходи, те биха могли да бъдат постигнати, уточни президентът на конфедерацията.

Димитров напомни на депутатите и за обсъжданото от половин година предложение да се въведе автоматичен подход при планирането на приходите и разходите на ДОО. Това би дало възможност да не стигаме до стълкновения за ръста на максималния осигурителен доход. Автоматичният подход за ръст за нас е важен - дава предвидимост на приходите и разходите като растеж и на бизнеса и хората какво да очакват от системата, каза Димитров.

Водещи

Най-четени