Кабинетът „Борисов 3“ нареден? 01.05 | 11:42

ГЕРБ и Обединени патриоти си разделиха министерствата, ще ги запишат в анекс към коалиционното споразумение

От iNews.bg

Датата 1 май може да бъде записана в историята на България и по ое един повод – съставянето на третото правителство на Бойко Борисов. Източници на "Стандарт", запознати с преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти, твърдят, че късно снощи двете политически сили са се разбрали коя от тях кое министерство ще поеме. Самото разпределение на ведомствата пък е бъде записано като анекс към подписаното миналата седмица коалиционно споразумение.

Според непотвърдената засега информация е постигнатата договорка представители на Обединени патриоти да оглавят 4 министерства - на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма. Те ще получат и един от четирите вицепремиерски поста. "Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП", коментират източници от партията на Бойко Борисов. Все още обаче не са потвърдени 100% конкретните имена, които ще оглавят различните държавни ведомства, което предстои да бъде уточнено в близките дни. Когато получи мандата от президента Румен Радев, Борисов обяви, че ще бъде готов със състава на кабинета на 3 май, т.е. за преговори остават точно 2 дни.

Според непотвърдена информация министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар и зам.-министър в това ведомство по времето на кабинета "Костов". След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов. Фаворит за поста министър на икономиката е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Ако оглави ведомството, той ще заеме поста от квотата на "Атака". Очаквано военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В крайна сметка Патриотите няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации.

Трети мандат като културен министър ще подкара Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета. "Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет - ще останат на постовете си", допълниха запознати с коалиционните преговори. Това бяха и първоначалните хипотези и слухове. Като твърдо присъстващи в кабинета "Борисов 3" се сочат още от миналата седмица Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Рашидов, Ивайло Московски и др., които съответно ще заемат вече познатите им постове.

Водещи

Най-четени