Какво наследство ни остави невижданият досега порой в Бургас 07.09 | 10:45

Евакуираните жители на бургаския квартал "Победа" вече са по домовете си

От Теодора Кокаланова

Обстановката в община Бургас се нормализира. Това заяви Веселин Василев, директор на общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". Най-пострадали при наводненията са квартал "Победа" и рибарското селище Ченгене скеле.

"За момента ситуацията се е нормализирала. Водата се е оттеглила, почти навсякъде. Хората, които бяха евакуирани от квартал "Победа" вече са по домовете си", каза още той. В Ченгене скеле рибарите продължават да разчистват последиците от поройния дъжд и да се опитват да спасят някои от лодките, ако е здрава да бъде извадена от морето.

Общината е изявила готовност при необходимост да помага на рибарите с доброволци и техника. "Засега нямаме искана помощ от тяхна страна", уточни Василев. Той допълни, че за щастие според метереологичната обстановка валежите ще спрат. 

"Обстановката в Бургаска област е нормална, няма сериозни проблеми. Няма населени места в областта, които са без ток и вода", отбеляза Димитър Христов, главен експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Областна администрация-Бургас. 

Затворен остава пътят село Росен-село Веселие, предаде агенция "Фокус". На река Ропотамо има паднал мост по обходния път Ново Паничарево-Китен-Приморско, но има направени временни мостови съоръжения и оттам се минава. Водата се е отдръпнала, пътищата обаче са разбити. От Областно пътно управление съветват водачите на автомобили да шофират с намалена скорост и внимателно. Тази нощ валежи в региона не са паднали.

Община Бургас обявява понеделник за ден на траур в памет на трите жертви на потопа в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. Недялка Толева на 69 години и Камелия Желязкова на 21 години са пътували по главния път Созопол – Бургас, когато автомобилите им са били заляти от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. 

Тялото на 27-годишен мъж също бе открито около село Ясна поляна. Той се е удавил в река Ропотамо. За по-малко от 24 часа са се изляли 176 литра на кв. м. 

Водещи

Най-четени