Какво си пожелава да изтегли от баницата с късмети българинът 20.12 | 12:00

Високи лични успехи, увеличаване на заплатата и семейно щастие са в топ 3

От iNews.bg

За втора поредна година в навечерието на новогодишните празници "Барометър България" проведе телефонно проучване за настроението на българите, равносметката за изминалата година и очакванията за предстоящата. Участниците в анкетата са отговаряли на въпросите: 1) Какво си пожелавате през 2020 г.?; 2) Кои са значимите събития в България през изминалата година?; 3) Ако парламентарните избори бяха днес, за коя политическа сила бихте гласували? Анкетата е проведена в периода 15-19 декември 2019 г. по методологията "Количествено проучване". В нея са участвали 912 души, пълнолетни български граждани с право на глас. Проучването е проведено чрез телефонни интервюта, а финансирането е на самата агенция.

Какво си пожелавате през 2020 г.?

На прага на новата година "Барометър България" попита респондентите какво си пожелават да им донесе тя. Като потвърждение за прочутия индивидуализъм и практичност на българите, отново на първо място са поставени личните успехи и реализация (69,1%), следвани от желанието за по-високи доходи (56%). За разлика от миналата година обаче семейното щастие (54,8%) успява да изпревари леко дори традиционно българското пожелание за здраве (52,6). На късмета си през идните 12 месеца ще разчитат 36,5%.

Кои са значимите събития в България през изминалата година?

Анкетираните са помолени да посочат и кои значими за страната събития от изминалата 2019 година са запомнили. Наситената политическа година е оставила своя отпечатък, като преобладаващата част от респондентите на изследването поставят на първо място изборите за местна власт (57%), а интересът към изборите за Европейски парламент е очаквано по-малък (23,4%). Традиционно българите имат позитивно отношение към ЕС, но считат политиките му за далечни и не толкова пряко засягащи ги. През изминалата година това се променя, като голяма част от анкетираните (54,8%) са следили и продължават да се вълнуват от дискусиите, гласуванията и протестите по пакета "Мобилност", който пряко засяга българските превозвачи.

Като се има предвид, че често обществото по-лесно запомня негативните събития и скандалите, не е изненадващо и че анкетираните посочват хакерската атака срещу НАП (35,7%), скандалите в БФС и загубите на българския национален отбор по футбол (21,9%), както и летния туристически сезон и фалитът на "Томас Кук" (15,7%), който засегна отделни региони на страната и туристическия бранш като цяло.

Значително по-малък интерес е предизвикал изборът на главен прокурор (7,2%), а Апартаментгейт, който избухна в първата половина на миналата година, се помни от 10%. Позитивна новина е и изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ (9,9% от анкетираните).

Ако парламентарните избори бяха днес, за коя политическа сила бихте гласували?

В случай, че парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново би била водеща политическа сила с 20,3% одобрение. На второ място след тях анкетираните поставят БСП с 14,6%, като левицата не показва потенциал да стопи "ножицата" между двете партии. Патриотите запазват позициите си и биха били парламентарно представени с подкрепа, изравнена с тази за ДПС – 5,8%.

"Новият играч" на политическата сцена – партията на Слави Трифонов, която все още очаква регистрация, към момента е малко под чертата и времето ще покаже до каква степен ще привлече протестен вот и гласове на колебаещите се. Засега формацията "обира" избиратели от БСП, както и от някои по-малки залязващи партии, като тази на Веселин Марешки и "Атака".

"Демократична България" би била подкрепена от 3,4% от анкетираните, но при избори на национално ниво в техен ущърб е, че успяват да привлекат привърженици предимно в столицата и големите градове. Мая Манолова вече няколко пъти заявява, че не възнамерява да прави политически проект, но все пак такъв биха подкрепили 1,2%. Трябва да се има предвид, че цитираните резултати са при 100% от гласовете.

Водещи

Най-четени