Как една мартеница може да предизвика алергичен шок 03.03 | 13:29

7-годишно дете посрещна Баба Марта в болница

От Теодора Кокаланова

Седемгодишно момиченце от Бургас "отпразнува" 1 март в спешен кабинет в ДКЦ "Свети Николай Чудотворец". Там се наложило да й поставят инжекция урбазон и да следят състоянието й цял час, оплака се пред flagman.bg майка й Галя.

Причината, колкото и странно да звучи, е мартеничка. Галя купила за цялото семейство красиви мартеници за ръка и ги закичила на всички на 1 март сутринта. Баткото веднага изхлузил мартеницата и я закачил на якето си, за да не му пречи. Дъщеричката обаче я носила целия ден.

Привечер се оплакала от сърбежи. Цялата й ръчичка била покрита с пъпки, като ухапвания от комари. Галя не се сетила, че може да са от мартеничката и намазала обрива с крем. Малко по-късно детето се зачервило, цялата ръка станала на големи червени петна и вечерта на Бара Марта се наложило да я откарат в дежурния Медицински център "Свети Николай Чудотворец".

Там лекарите установили силна алергична реакция и предшоково състояние. Инжектирали детето да овладеят реакцията, като го оставили в болничното заведение за наблюдение и й сложили система. Тъй като обривът не изчезнал, ще се наложи малката да пие лекарства още пет дни, допълва майка й.

Било установено, че силната алергична реакция е предизвикана от мартеничката, тъй като основният обрив бил във вид на кръг на китката на детето. Едва тогава майката обърнала внимание, че артикулът издава и особено силна неприятна миризма на химикали и нещо подобно на "ухание" на мазут.

Тя разпознала характерния мирис като същия, който се носел от розовите й пантофи, пак купени от сергия на "Младост" през есента. Тогава пък те предизвикали обрив по краката й и се наложило да ги хвърли. Пантофите били китайско производство.

"Ясно е, че вече и българските традиционни мартенички се произвеждат в Китай и заливат пазара, но химикалите, които ползват производителите са явно силно токсични, щом предизвикаха у детето такава реакция", коментира Галя.

Тя съветва родителите да помиришат мартеничките на децата си и ако усетят неприятна миризма, да ги изхвърлят. Самата тя пази украшението на детето си и смята утре да го занесе в Комисията за правата на потребителите. 

Водещи

Най-четени