Как ще ги стигнем японците - с SMS-и за земетресения 03.06 | 11:21

28 000 души ще получават известия за бедствия, случващи се на родна земя

От iNews.bg

България започва да заприличва на Япония, която се слави като най-напредналата държава в защитата от бедствия и най-вече от земетресения. В Страната на изгряващото слънце при трус гражданите получават SMS, че има бедствие, както и информация за степента му. 

У нас "ВИП персони" ще получават известие на мобилните си телефони, ако в България има земетресение, наводнение, геомагнитна буря, ядрена авария, химическа авария. Апаратите на 28 000 души ще "бибиткат" в такива случаи. Това се предвижда в Националната програма за защита от бедствия. Сред "информираните" ще бъдат представителите на изпълнителната власт, силите за реагиране на национално, областно и общинско ниво. 

В документа се предвижда и изграждането на център за ранно оповестяване в Перник. Градът беше ударен от трус с магнитуд от 6 по Рихтер, който нанесе сериозни поражения и разруши домовете на редица жители. 

Програмата показва, че почти на цялата територия на страната има риск от сеизмична дейност с магнитуд от 7-а и по-висока степен. Вероятността от 7-а степен е 51%, с 8-а степен – 28%, с 9-а и по-висока степен – 19%.

Засегнати могат да бъдат около 6 340 000 души, което представлява 80% от населението на страната. При по-силни трусове има риск от частично или напълно разрушаване на 26% от сградния фонд.

Към 31 декември 2012 г. у нас работят 77 предприятия, класифицирани и регистрирани като "предприятия или съоръжения с висок рисков потенциал", и 91, които представляват по-малка заплаха за хората.

Водещи

Най-четени