Калфин: Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да е постепенно 22.03 | 11:51

До края на месеца ще бъде готов проектът за реформа в пенсионната система

От iNews.bg

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

По думите на социалния министър до края на месеца ще бъде готов проектът за реформа в пенсионната система. Проектът за пенсионната реформа съдържа над 30 мерки. Те ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, обясни Калфин.

"Не са приемливи предложения, свързани със замразяване на сегашната система и това го знаят даже депутатите, които го предлагат. При настоящата демографска картинка, ако запазим сегашната система, след 10-15 г., действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии", добави вицепремиерът.

Той е категоричен , че ще се върви към повишаване на пенсионната възраст и увеличаване на вноските за пенсия, но това ще става бавно и при пълен консенсус между социалните партньори.

Работещите в трета категория труд трябва да се пенсионират на 65 години, ще се търсят възможности и за ранно пенсиониране.

"През 2014 г. средната възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Тя е доста ниска. В мерките вървят предложения за по-ранно пенсиониране на този, на който не му достигат години. Също така търсим възможности за увеличаване на вноските. Това, което предлагам, е по-плавно, но за по-дълъг период", заяви Калфин.

 

"Очевидно е, че промени трябва да има, защото пенсионната система е един баланс, в който освен счетоводство и финанси има и справедливост", заяви социалният министър.

Водещи

Най-четени