Камбанен звън в големи столични храмове за 100 години от края на Първата световна война 07.11 | 12:39

Страната ни се присъединява към инициативата по покана на Великобритания

От iNews.bg

По покана на Великобритания, България ще вземе участие в международна инициатива за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война. Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия. България, наред с други държави, ще се включи посредством ударите на камбани на големи църковни храмове. Това ще се случи на 11 ноември, неделя, точно в 13:00 часа местно време. С този символичен жест, държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир. Символиката на камбанния звън е голяма. Тя е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани в Англия, които стоят замлъкнали по време на Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън, благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои на 11 ноември в 11:30 часа в столичния храм "Света Мина".

С подкрепата на посолството на Великобритания, почит към загиналите във войните ще бъде отдадена и на британските военни гробове на Централните софийски гробища. По инициатива на британския Колеж по гайдарство, на 11 ноември в 6 часа сутринта, гайдари ще изсвирят два пъти мелодията към песента Битката приключи (Battles o’er). Инициативата е международна, а у нас мелодията ще бъдат изпълнена от трима гайдари от шотландската гайдарска група у нас.

Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България също ще отдадат почит на загиналите тази неделя с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища.

Водещи

Най-четени