Каракачанов: Най-малко месец ще е нужно на фирмите да си стъпят на краката 25.03 | 17:15

По думите му държавата трябва да направи всичко възможно за това хората да задържат доходите си

От iNews.bg

Трябва да мислим за живота в държавата и след мерките. А когато те бъдат отменени, на фирмите ще им е нужно поне 1 месец, за да си стъпят на краката. Такова мнение изрази вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините”.

"Това, което се случи в Европа заради коронавируса, показа много несъвършенства на сегашната икономика – при най-малкото сътресение нещата се разклащат”, коментира Каракачанов.

По думите му държавата трябва да направи всичко възможно за това хората да задържат доходите си, за да могат и след кризата да се възстановят бързо. Това е добре и за икономиката, и за бюджета, смята вицепремиерът.

"Основният ресурс на България това е земята. А ние в момента я използваме по най-примитивния начин – едни субсидии на едни хора, които са огромни арендатори, които нямат интерес да развиват друго освен пшеница, царевица, слънчоглед. Това са неща, които се определят като цени от борсата”, каза Каракачанов, като уточни, че става въпрос за не повече от 300 големи арендатори. 

"Земята на България, още през 40-те години е изчислено, може да храни 32 млн. души население. А ние внасяме какво ли не”, коментира вицепремиерът.

Сред предложенията на ВМРО за справяне с кризата са и незабавното изплащане от страна на държавата на всички задължения към фирми и граждани, отлагане на плащането на кредити от юридически и физически лица, засегнати от извънредните мерки, до края на извънредното положение плюс 1 месец,  както и отлагане на плащането на данъци до края на извънредното положение плюс 1 месец.

Водещи

Най-четени