Кастрирането на кучетата не водело до трайни резултати 03.04 | 20:55

Кучетата не ни изнасилвали, а ни хапели, според коалицията "Природата за хората и регионите"

От Андриян Георгиев

В Европейския съюз сме първи по извършени операции от ехинококоза или кучешка тения. Над 8 000 са случаите за последните 20 години, което ни нарежда на едно ниво с Египет и Мароко, страни, неколкократно по-големи от България, твърдят от Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

С това не се изчерпвали последствията от десетките хиляди безпризорни кучета. България се нареждала и на едно от водещите места по диагностицирани случаи на бяс сред страните-членки на ЕС. За последните 20 години у нас имало над 700 случая на бяс в цяла България, а за т.нар. кучешка тения цифрата била много по-внушителна – над 450 случая годишно, посочват от "Природата за хората и регионите". 

Заразите се разпространявали по въздушно-капков път от досега на бездомните животни с хора, особено около пазари, заведения за хранене, магазини и боклукчийски кофи. Проблемът с бяса при кучетата идвал и от популацията на лисиците, които са основен приносител на болестта. По този начин те я предават на кучетата, а оттам и на селскостопанските животни. Хиляди са случаите на заразени свине, овце, говеда и коне с бяс, алармират от организацията.

Ехинококозата, която била болест напълно непозната в Европа, се оказвала особено коварна и можела да се разпространи в почти всеки орган на човешкото тяло.

Този аргумент обаче се оказвал недостатъчен са шепа "природозащитници”, които на всеки 2 години излизали, за да защитят глутниците от безстопанствени кучета, скитащи из улиците на цялата страна и както се оказа способни да разкъсат всеки случаен минувач.

"Хуманното отношение към животните, на което всички станахме привърженици с присъединяването към ЕС, в никакъв случай обаче не включва некоординирано отглеждане на кучета в градинките зад всеки блок в столицата. Още повече прокламирането на хуманното им кастриране, както се оказа, не води до трайни резултати, още повече те не ни изнасилват, а ни хапят", казват от "Природата за хората и регионите".

От организацията твърдят, че в София, в която има 24 района и над 150 квартала и прилежащи по-малки населени места, популацията на кучетата варирала между 70 и 130 в квартал, което означавало, че в момента в София имало над 15 000 бездомни кучета.  

Водещи

Най-четени