Кметът на Калофер: Протестът е спонтанен 12.11 | 19:00

У хората има натрупано недоволство, категоричен е Румен Стоянов

От iNews

Бяхме готови да протестираме. Минахме през всички институции, за да кажем, че в България има проблем и то не малък - държавата си дава средствата на общините, но оттам нататък нехае какво се случва. Големите кметове правят каквото си искат със средствата избирателно – дават там, където те пожелаят, за сметка на други. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ кметът на Калофер и председател на Националното сдружение на кметовете на малки населени места Румен Стоянов по повод днешната среща на кметовете с премиера Бойко Борисов.

Днешните разговори бяха ефективни – разбрахме, че това, което желаем, ще стане - със закон да се задължи кметът да изпълнява това, което е прието от Общинския съвет. Разбрахме се да бъдат завишени санкциите срещу кметовете, които не изпълняват тези решения – може да се стигне и до блокиране на сметки, заяви Стоянов.

Текстът със законовата промяна трябва да излезе до седмица и се надяваме до два месеца да влезе в сила, добави той.

Според Стоянов протестът срещу бедността и високите цени на горивата е спонтанен. Не виждам някой организатор да клати лодката на правителството. У хората има недоволство, заяви кметът на Калофер, който е подкрепен от БСП.

Той уточни, че нито БСП, нито друга политическа партия го е търсила за подкрепа, когато от Сдружението бяха готови да излязат на протест пред Министерски съвет, за да отстояват исканията си.

Водещи

Най-четени