Кой си тръгна и кой идва 28.08 | 17:23

Оставки и уволнения на държавни служители заваляха в последните дни

От Цанка Донкова

В последните дни редица рокади се случиха из етажите на властта, а и немалко предстоят.

Правителството освободи Мартин Иванов като председател на Държавната агенция "Архиви” и определи за неин ръководител Иван Комитски. Иванов разбра от медиите, че вече не заема поста, но не бе изненадан от ситуацията.

Новият ръководител на агенцията Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия.

Заместник-председател на ДАНС стана Ваня Стефанова. Тя е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работила като следовател и прокурор. От април 2010 г. е прокурор в СГП.

Докато някои заемаха нови постове, други бяха уволнени. Цветан Нанов се раздели с поста си на заместник-председател на Националния статистически институт заради груби нарушения на закона. Да довърши мандата, е избран Сергей Цветарски, който е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г., като последната му длъжност е държавен експерт.

Досегашният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов избра нестандартен подход и подаде оставка в социалната мрежа Facebook. Той определи мотивите си като политически и че се е чувствал изолиран от правителството.

В Агенция "Пътна инфраструктура" също има промени. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви смяната на шефа на агенцията. На мястото на инж. Лазар Лазаров като председател на УС на АПИ ще седне инж. Стефан Чайков. Инж. Лазар Лазаров обаче остава член на управителния съвет.

Оставка хвърли и шефът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов. Той се позова на лични причини за решението си, като от Министерството на земеделието твърдят, че не са поискали от него да напусне поста.

Рокада имаше и в служба "Военна полиция”. Правителството предложи на президента на Република България да освободи бригаден генерал Данчо Дяков като директор на службата и на негово място да назначи полк. Борислав Сертов.

Това се налага от предстоящото назначаване на бригаден генерал Дяков на международна длъжност и ако се случи, ще бъде считано от 1 октомври.

Водещи

Най-четени