Колко от умните младежи се връщат у нас 09.01 | 08:30

Не стигат лекари, инженери и асансьорни техници

От Надежда Стоянова

Всеизвестен факт е, че страната ни ежегодно "захранва" Европа със стотици млади специалисти. И макар че напоследък все по-често се твърди, че завършилите на Запад се връщат да се реализират тук, статистиката показва съвсем друго. Под 10% от изтичащите бг мозъци рискуват да се реализират у нас. Това прави по около 400 души на година, на фона на 6000 заминаващи.

Резултатите от този процес, който тече от години, вече са налице. Оказа се, че не ни достигат лекарите, инженерите и асансьорните техници, обясни образователният министър Анелия Клисарска. До края на февруари дори трябва да бъде създадена и специална карта с най-търсените и най-предлаганите професии по региони.

За последните пет години са били признати у нас 3164 дипломи от чужбина. Сред най-предпочитаните дестинации за образование се оказват Русия и Германия за инженерите и Великобритания за икономистите. От Острова например са около 10% от всички признати тапии за миналата година. Сред специалностите пък доминират бизнесът, икономиката и международните отношения, пише в. "Стандарт".

Това, което прави впечатление, е, че всяка втора специалност носи етикета "международен", било то бизнес или отношения. Интересното е, че няма завърнали се от университети като Кеймбридж и Оксфорд, защото предпочитат да работят някъде из Европа.

Данните показват, че от германия се връщат основно инженери, както и специалисти по история на изкуството, педагогика и математика. Руските университети пък бълват дипломи със засукани и тесни специалности. Оттам се завръщат още младежи с документ за счетоводство и управление на персонала, музиканти и диригенти.

От Гърция се прибират педагози и логопеди, от САЩ – политолози и икономисти. Изненадващо сред предпочитаните дестинации за висше образование е и Украйна за авиоспециалистите.

Водещи

Най-четени