Колко често сигнализираме за опасни стоки? 04.06 | 15:12

При детските стоки най-голямата опасност е в конструкцията

От Андриян Георгиев

Българските потребители не са много активни по отношение сигнализиране за опасни стоки, заяви Емилия Елчинова, главен директор на главна дирекция "Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Ние имаме публичен регистър на нашата страница, освен това много често присъстваме с информация в ежедневниците. Когато българският потребител има тази информация, когато пазарува в търговската мрежа, и забележи, би трябвало тогава да ни сигнализира, той да бъде един от нашите сътрудници", каза Елчинова за агенция "Фокус".

За 2011 г. са подадени 3-4 жалби. 

"Те са закупили даден продукт, в процеса на ползване установяват, че продуктът пуска боя, че конструкцията не е стабилна. В жалбите те не казват, че продуктът е опасен, а се обръщат към нас да им съдействаме при уреждане на рекламацията. Освен че работим по рекламацията, го приемаме и като сигнал, евентуално, че стоката би могла да бъде опасна и започваме процедурата по раздел "Безопасност на стоките”, посочи още Емилия Елчинова.

Приоритетна тема за КЗП били стоките, предназначени за деца. 

"При детските стоки има много осъвременяване със забавни елементи, например на проходилките, на различни кошарки, детски легла. Всичко това, ако не е изпълнено съгласно изискванията на конкретни стандарти, би могло да е опасно за децата", заяви Елчинова.

Преди всичко за детските стоки опасността е в конструкцията. Има и химични елементи, които са над допустимите показатели, като наличие на диметил флумарат, шествалентен хром и др. Различни са предпоставките, но специално за стоките, които са предназначени за деца, в конструкцията на самата стока. Например на проходилката няма застопоряващ елемент на металните части или – здравината на пластмасата. 

Технологичният процес по доказване дали дадена стока е опасна е с различна продължителност. Лабораториите, в които се правят изпитванията, са независими. Например за обувките по-бързо излизат изпитванията, докато за детските колички процесът е по-продължителен, защото те се изпитват и на издръжливост, поставят се на определени машини и когато се изпитват по повече показатели, процесът е продължителен, каза Елчинова. 

Водещи

Най-четени