Комисии оценяват щетите след градушките в Северна България 07.05 | 12:19

Борисов разпореди на директора на Фонд "Земеделие" да посети засегнатите от градушки населени места

От iNews

В плевенското село Българене, където градушка унищожи стопанствата и земеделските площи, комисия ще оценява днес щетите. На място пристигна и министърът на земеделието Румен Порожанов. 

Хората от Българене ще бъдат подпомогнати, обеща министърът на събралите се в читалището хора. 80% от разходите ще получат кооперациите и земеделските стопани, които са засели различни посеви на полето, а за личните стопанства - от фонд "де минимис". Това трябва да стане по най-бързия начин, каза той. 

На място екипът на земеделския министър ще започне оглед на щетите. 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди на директора на Държавен фонд "Земеделие" още днес да посети засегнатите от градушките населени места в Северна България. Щетите ще се опишат и ще има помощ за стопаните, каза той.

"Така, както направихме за хората в Исперих, Дулово, при щетите, които човек им беше нанесъл, шефът на Фонд "Земеделие" следобед е там, със службите, които са в региона - Българене и на други места, и с индивидуален "де минимис" да се опитаме да помогнем и на тези хора, които бедствието ги сполетя. В националните доплащания има фонд, където можем да им помогнем. Ще го пратя да изчислят, да видят, да не ги раздавам аз парите", посочи Бойко Борисов. 

Хората ще могат да кандидатстват за обезщетение, обясни за "Хоризонт" кметът на Левски Любка Александрова.

"Ще сформираме комисия, която ще отива на място, ще опише щетите на хората. Предполагам, че още първия ден ще се справим със ситуацията, след това и с оценката. Окомплектовано всичко това се изпраща на комисията по бедствия и аварии и там вземат решение да обезщетят хората", обясни Александрова.

Вчера градушка падна в няколко района на Централна Северна България. Северно от Ловеч и в плевенското село Българене паднаха ледени зърна с големината на орех. 

"100% всичко е убито. Земята напълно е побеляла от снежни късове", каза Симеонка Мусакова, кмет на Българене:

"Градушка, която беше с големината на голям лешник, имаше и като малки орехи. Много продължително, около 25 минути. Нещо страшно беше, в продължение на 25 минути всичко унищожи. Няма зеленчуци, няма овощни дървета, всичко е на земята, голи клони, няма лозя, няма посеви. Житото, царевицата, слънчогледът – 100 процента. Има счупени стъкла, има счупени керемиди, хора няма пострадали. Ток, вода има, най-вероятно купищата с лед, които сме изринали, ще седят поне два дена. Такова бедствие, на 63 години съм, не съм виждала. Нещо страшно беше".

Повечето хора нямат застраховки. Днес пострадалите ще подадат жалби за помощ в Община Левски.

По-слаби градушки са паднали в районите на Благоевград и Пловдив, съобщиха за "Хоризонт" от Националния институт по метеорология и хидрология.

Противоградни ракети са изстреляни в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и в село Голям чардак, Пловдивско, съобщиха от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната днес, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 80-90 км/час. 

Водещи

Най-четени