Конкурсът за машини за гласуване е готов, но ще го обяви новата ЦИК 19.03 | 16:00

За евроизборите такива ще има в 3000 секции, а за кметските – в 6000

От iNews.bg

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване и може да бъда обявена в някое от следващите заседания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новината обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

Поръчката обаче ще трябва да бъде обявена от новия състав на комисията, защото мандатът на настоящата ЦИК изтича на 21 март, а на пленарното заседание в сряда се очаква парламентът да гласува кандидатурите на новите председател, заместник-председател и секретар на комисията. Останалите членове ще бъдат назначени с указ на президента. Правната комисия вече проведе изслушване на всички кандидати, излъчени от неправителствени организации, парламентарно представени партии и коалиции, както и тези, които имат представители в Европейския парламент.

Според последните промени в Изборния кодекс, на предстоящите избори за Европейски парламент трябва да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на местните – в 6 000.

Членовете на настоящата ЦИК определиха машинното гласуване като най-голямото предизвикателство пред следващите членове на комисията и пожелаха "силна воля, упоритост и последователност" в работата им.

Успешно проведени 5 вида национални избори, 2 национални и 14 местни референдума, както и 119 частични и и нови местни избори отчете от своя страна ЦИК в края на мандата си.

От комисията се похвалиха още с общо 5 170 решения, взети от настоящия състав на, както и с разкритите 61 664 избирателни секции. От изнесените данни стана ясно, че в този период у нас са гласували общо 22 982 916 българи и са отпечатани 78 000 000 бюлетини. В периода 2014-2019 г. за изборите в България са работели общо 333 097 души и са разгледани 2 575 жалби.

"Преди 5 години, на 21 март 2014 г., ние проведохме първото си заседание, изправени пред първото си предизвикателство – да организираме и произведем законосъобразни и честни избори за Европейски парламент. Някои от нас имаха солиден предходен опит, а други – не. Беше време, изпълнено с ентусиазъм, но и с тревога. Ще успеем ли? Ще се справим ли? Сега аз мога да направя тази оценка – справихме се добре", заяви председателят Ивилина Алексиева.

Тя очерта 8 приоритета, които според нея би трябвало да се следват, за да бъде подобрена работата на комисията. Те са свързани с обучение на избирателните комисии, информирането на избирателите за правата им, контрол върху отпечатването и доставката на бюлетините, точно отчитане на резултатите, използване на информационните технологии, прозрачност и отчетност на ЦИК, както и взаимодействието с други институции и граждански организации.

Водещи

Най-четени