Корнелия: БСП е единствената нелидерска партия 26.09 | 17:30

От отчета й на червения конгрес стана ясно, че народните представители от БСП са задали 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които са прераснали в разисквания, както и че са внесли 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”

От iNews.bg

БСП е единствената нелидерска партия у нас. БСП направи за първи път пряк избор на председател. В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова при отчета за постигнатото от партията през изминалите 4 години, който направи пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП.

"Скъпи, делегати, поздравявам ви с избора ви – този новоизбран състав на конгреса ще заседава в следващите 4 години. Пожелавам ви да бъдат ползотворни и успешни. Преди да погледнем към следващите 4 години нека оценим отминалите 4. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме”, заяви тя.

Нинова посочи, че първата им цел през 2016 г. е била да обявят правителството на Борисов за вредно за държавата, и че я води към катастрофа.

"Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на "БСП за България” внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвяните алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която създадохме и ние започнахме първи и вече е утвърдена в българския парламент”, отчете преизбраният лидер.

Тя добави още, че са били и последователни усилията на ПГ за подпомагане на българското производство и утвърждаване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори.

"Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, настоявахме и предложихме Закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права. Настоящият мандат на Народното събрание бе белязан от приемане на антикорупционно законодателство. Като че ли се забрави, че ПГ на "БСП за България” се противопостави на идеите на управляващите и представи свой закон”, подчерта Корнелия Нинова.

От отчета й стана ясно, че народните представители от БСП са задали 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които са прераснали в разисквания, както и че са внесли 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти””.

Тя обърна внимание, че групата е предложила създаването на десетки временни комисии, които да проучат неизплатените заплати, замърсяването на питейните води, корупционни практики и други.

"Групата ни активно се възползва от възможността си да се обръща към Конституционния съд. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на Народното събрание. До момента 4 от исканията ни са уважени. Предстои решаването на две от делата. В обобщение – парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци”, заяви Нинова и продължи: "Преди 4 години казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов”, каза още Нинова и отчете, че това би било пагубно за България и за БСП.

Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ губи ролята си в активния политически живот.

"Най-важното – моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Знаете, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме”, заяви тя и декларира, че само те не са влезли в скрити договорки с никого.

"Не се продадохме и не се предадохме и това дължим на всички вас – социалистите в цялата страна. Благодаря ви, благодаря ви! Заедно доказахме, че политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората”, коментира Нинова.

Тя посочи, че третата цел е била алтернативния план за управление на страната.

"Изпълнихме го – имаме нашия план "Визия за България”, каза Нинова и отчете, че това не е кабинетен документ. "Обърнахме се към всеки наш сънародник с каквато възможност разполага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес. Това беше процес, а не еднократен акт. В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България”, каза още лидерът и добави, че четвъртата им цел е била да вдигнат БСП на крака, което се е случило.

"Изпълнихме го. Победихме на президентските избори, увеличихме депутатите си с българския парламент. Единствената партия сме, която увеличихме евродепутатите си”, посочи Корнелия Нинова и подчерта ,че са увеличили и кметовете и общинските си съветници на местния вот.

Тя изтъкна, че петата задача е била промяната в партията. Според нея, когато имаш претенция да променяш България, трябва да дадеш личен пример.

"Тази реформа издържа проверката на времето”, добави тя и обеща:

"Ще направя всичко по силите си, за да изпълня доверието на социалистите с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила в България”, заяви тя и увери, че ще се бори за разделение на властите, свобода на словото, справедливост, държава в помощ на икономията, нова структура на земеделието и нов модел за финансиране.

Водещи