Корнелия цитира Ботев, за да опише ситуацията в държавата 14.04 | 15:00

Лидерът на БСП обяви от парламентарната трибуна, че извънредното положение не означава безконтролно такива и трябва управляващите да го разберат

От iNews.bg

"Извънредно положение не означава безконтролно положение – ще направим всичко възможно да предизвикаме парламентарен контрол”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението за парламентарен контрол.

"Извънредното положение е изпитание за всеки българин, независимо от поста му. Днес от БСП искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите – да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза”, посочи тя. И допълни:

"Сега е много модерно да се говори с цитати на философи и то чужди. Аз искам да цитирам наш, велик българин, който казва, че "Свестните у нас считат за луди" (бел. ред. думите са на великия поет и революционер Христо Ботев).

"Не само, че не искат да върнем нормалността, искат да ни ограничат колко души за колко време да говорим”, изтъкна още лидерът на БСП.

"Какво още ни казват, да искаш парламентарен контрол, да питаш министър, означава да му губиш времето. Нали той затова е министър, нали затова е слуга на народа. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение. А каква би трябвало да е – да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че вие, гражданите, имате много въпроси”, допълни още Нинова.

По думите ѝ предстои много стратегически избор как ще се излезе от кризата и контрол за прозрачността на харченето на всеки лев. "Сега не чух нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един – че когато се събираме много на едно място, създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта, че не спазваме указанията на правителството”, каза още Нинова.

Тя попита дали управляващите знаят колко спешен и извънреден закон ще приемем. "Законът влиза от 1 януари 2022 г. с изключение на параграф 5 и 10. Значи, не може парламентът да се събере, за да отправим актуални въпроси за тревогите на хората, които трябва да плащат сметки, които са без работа, това не може да се възстанови. Може парламентът да се събере извънредно за много спешен закон, който ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. Логиката къде е”, запита още Нинова.

Тя призова да се изтегли този закон и да се внесе Законът за търговските вериги. "Такъв дебат искаме и затова сме тук и ви уверявам не просто на инат, не защото искаме безсмислен спор за България и българите, а защото смятаме за абсолютно задължително да възстановим нормалността, контрола”, допълни още Нинова. 

Тя подчерта, че БСП ще направи всичко възможно да има контрол. "Знаете, че имаме друг законен парламентарен механизъм, за да го предизвикаме. Ще го направим”, завърши Корнелия Нинова - с думите, които използва и в увода на своето изказване от трибуната.

Водещи

Най-четени