Корумпираните митничари от „Лесово“ си тръгвали с по 200 лв. на ден 04.11 | 15:04

Прокуратурата повдигна обвинения на 13 от арестуваните, 7 остават зад решетките

От iNews.bg

Средно по около 200 лв. на ден са "печелили" от подкупи задържаните за корупция митничари от ГКПП "Лесово". Това стана ясно от думите на на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Парите са били събирани от преминавашите ТИР-ове като "такса спокойствие". Който не си плати, е бил подлаган на щателна митническа проверка. "Почерпилите" шофьори са преминавали безпрепятствено границата.

Събраните суми всеки митничар всеки оставял на специално място. Нощната смяна ги взимала и предавала на началника си. След това той разпределял парите на подчинените, предаде бТВ. "Почерпки" били приемани в почти всякакви валути – левове, евро, долари, турски лири. Твоа сочат както показанията на разпитани свидетели, така и данни от наблюдението и подслушването на корумпираните митничари, което продължило близо година.

На 30 от арестуваните над 30 митничари от "Лесово" вече са повдигнати обвинения. Шестима от тях са били освободени срещу парична гаранция от по 3000 лв. За останалите 7 е постановено задържане до 72 часа. По отношение на тях утре специализираната прокуратура ще внесе искания за вземане на най-тежката мярка - постоянен арест, предаде БГНЕС.

Брифингът бе по повод специализираната операция на МП "Лесово" на 2 ноември, осъществена от ГДБОП и ДАНС под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

"Специализирана прокуратура проведе специална полицейска операция, която се отнася за досъдебно производство за организирана престъпна група, състояща се от митнически служители, работещи на митнически пункт (МП) "Лесово”. Групата е действала за извършване на престъпления - подкуп”, обясни Арнаудова.

В рамките на интензивните действия от 2 ноември на територията на "Лесово”, Ямбол и Бургас са извършени над 100 процесуално-следствени действия, представляваща претърсвания, изземвания и обиски на лица. Повече от 10 свидетели са разпитани, а разпитите продължават и към този час. Сред тях има и анонимни.

В операцията са използвани специални разузнавателни средства и са събирани доказателства, включително и писмени. Разпитвани са свидетели и пред съдии. Разпитите на шофьорите, от които са били получавани подкупите са били проведени основно в Ямбол и Бургас. В рамките на тази операция са взели участие трима наблюдаващи прокурори, шест следователи и множество агенти на МВР и ДАНС.

Водещи

Най-четени