Красимир Вълчев скочи на БАН 31.10 | 15:22

Академията се държи като частник, изнудва обществото, каза образователният министър

От iNews.bg

"Изненадани сме от решението на БАН да се откаже от сключеното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това заяви на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС. От БАН съм изненадан също, че говорят за национализация на собствеността им. Откога тя е била приватизирана, попита министърът.

Той изброи няколко причини, според когото Академията се държи като частна организация и изнудва обществото по отношение на метеорологичната прогноза. Чухме неверни твърдения, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които искат да останат в БАН, ще продължат да работят, проектите на НИМХ също ще останат в академията. Всичко е регламентирано, отбеляза Вълчев.

"Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата "Притеснява ни оттеглянето на споразумението. С него направихме крачка назад, но ще решим част от натрупаните проблеми. Другото нещо, което ни притесни е преждевременното закриване на НИМХ с решение на общото събрание. Затова потърсихме министъра да каже какво смятат да предприемат", отбеляза бившият директор на НИМХ Христомир Бозов.

Водещи

Най-четени