Кристалина Георгиева: Хората не са убедени, че съдебната реформа е завършила 26.04 | 08:14

Еврокомисарят допуска отпадането на мониторинговия механизъм или пристъпването към друг вид сътрудничество

От Филипа Тодева

Ако се съди по общественото мнение, хората все още не са убедени, че реформата в съдебната система у нас е завършила. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод мониторинга на България по правосъдие и вътрешен ред, предаде БТА. Тя не намира нищо лошо в механизма, но отбеляза, че той е даден момент ще бъде отменен.

"Следователно ние трябва да си свършим работата и да помислим за това полезно ли е за нас да сътрудничим с комисията и останалите държави в ЕС", смята еврокомисарят. Георгиева посочи, че може да има или отмяна на механизма или да се пристъпи към друг вид сътрудничество.

Вече 7 години България е член на ЕС, като по този повод се състоя неформална среща в нейния кабинет. Според Георгиева, ЕС се намира в ситуация, при която евроскептиците са гръмогласни, а тези, които вярват в съюза, си мълчат.

По повод бюджета на ЕС тя отбеляза, че европейците работят средно под четири дни годишно за осигуряването му. По думите й се намираме в трудни времена и трябва да се балансира между отговорностите на нетните получатели на европейски средства и нетните платци в ЕС.

Сред нетните платци днес има държави в трудно положение. Еврокомисарят смята, че е необходимо в настоящите условия да бъде увеличена гъвкавостта при използването на европейските средства и че догодина ще бъде особено важно неусвоените бюджети по някои програми да бъдат своевременно пренасочвани към други проекти.

По нейно мнение, у нас е важно да се прецени за кои проекти парите ще ни трябват и за кои имаме много голямо желание, но сигурно няма да успеем да усвоим.

Водещи

Най-четени