Кръгът "Капитал" пробва да дирижира ситуацията у нас и през Брюксел 24.07 | 12:59

Шефът на председателството на ЕК у нас бил назначен с помощта на Плевнелиев

От Христина Рафаилова

В подкрепата, която протестиращите получиха от зам.-шефа на ЕК Вивиан Рединг, може би има българска следа. 

Според разследване на "Всеки ден" кръгът "Капитал" се пробва да дирижира ситуацията у нас и чрез Брюксел. Оказа се, че шефът на представителството на Европейската комисия Огнян Златев има тесни връзки с кръговете около президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев. 

Златев зае поста по време на служебния кабинет. Той беше назначен на 1 май. Според източници на медията високопоставеният чиновник е бил избран от държавния глава.

Плевнелиев лично лобирал пред ЕК за това постът да бъде даден на Златев. Същевременно зам.-шефът на ЕК Рединг отговаряла именно за шефовете на представителствата в отделните страни членки. От друга страна, тя поддържала близки контакти с българския президент. 

Настоящият шеф на представителството на ЕК има дълга история с кръга "Капитал". Тя започва от времето, когато Златев е оглавявал Информационния център на фондация "Отворено общество", която преди години финансира структурата "Глобална България".

Основателите на структурата са именно Прокопиев, Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Светослав Божилов. В момента те са основни действащи лица в организация "Типинг пойнт". Между Златев и Прокопиев има и друга връзка - "Националният съвет за журналистическа етика".

Кариерата на Златев в ЕК стартира благодарение на бизнесмена, твърди медията. С протекциите на Прокопиев той става шеф на отдел "Комуникации" в социалното звено на ЕК през 2011 г. 

Ден след кървавите протести Златев излезе в позиция, с която защити демонстрациите. Той заяви, че случилото се във вторник вечерта било продължение на коментарите на ЕК, че протестиращите трябва да бъдат чути. 

Водещи

Най-четени