Кунева: Антикорупционният закон е необходим на страната 29.06 | 20:55

Да покажем, че повече неща ни събират, отколкото разделят, призова тя управляващото мнозинство

От iNews.bg

Антикорупционният закон е необходим на страната. Приемането му утре в зала на първо четене ще бъде силен сигнал към гражданите, че искаме да направим държавата по-добре действаща. Това заяви вицепремиерът и председател на "Движение България на гражданите" пред БНТ. Тя заяви, че разчита на мнозинството и на партиите, ангажирани с управлението, да подкрепят закона, като призова всички политически сили да дадат този сигнал на гражданите. Не искам да деля, разчитам да покажем, че много повече неща ни събират, отколкото разделят, каза Кунева.

Важното е да има подкрепа за силен единен орган, каза още Кунева и допълни, че този закон може да даде резултат, при това бързо. Тя посочи, че в новия текст на закона са съобразени препоръките на парламентаристите. За пример даде начина за избор на ръководството на Националното бюро, което, според нормата, ще се избира от Народното събрание. Трябва ни независим и отчетен орган с професионално ръководство. По думите й в закона има сериозни критерии за професионализма на директора като управленски опит и образование.

Между първо и второ четене няма забранени въпроси. Всичко, което парламентаристите искат да развият и да направят по-добре, ще го направим, категорична бе Кунева. Склонна съм да чуя всички аргументи, коментира вицепремиерът по отношение на неподписаните сигнали. Няма орган, който да работи само и единствено чрез тях, посочи тя. По думите й в текста на закона е постигнат баланс при проверките, пази се доброто име на проверяваните, има защита на този, който се страхува да подаде сигнал с името си.

Водещи

Най-четени