Кунчев призна: Коронавирусът прави каквото си поиска, отказахме се да прогнозираме 18.09 | 12:17

"Вълнува ме въпросът дали случващото се в Израел е резултат на случилото се в Европа, или пък е втора вълна, която очакваме при нас", сподели доцентът

От iNews.bg

От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една от тях не се сбъдна. Това важи както за нашите прогнози, така и за тези на СЗО, института "Робърт Кох", центровете в Стокхолм, Лондон и други. Това са източниците, от които ползваме данни. Единственият извод обаче е, че вирусът си прави, каквото си иска. Това призна по време на пресконференция доц. Ангел Кунчев.

Той допълни, че не е ясно дали в момента в страната и Европа върлува първа или втора вълна.

"Вълнува ме въпросът дали случващото се в Израел е резултат на случилото се в Европа, или пък е втора вълна, която очакваме при нас", сподели доцентът и допълни, че към момента няма отговор на този въпрос. Вторият сценарий обаче би бил особено тежък, тъй като новата вълна ще съвпадне със зимната грипна вълна и старта на учебната година. 

Добрата новина е, че България е от малкото държави, които бележат спад на новите случаи за двуседмичен период. Той е с 2.7 процента. Други Европейски държави отчитат между 40 и 80 процента ръст, като в Австрия той е 62%, а в Малта - 72%. Притеснителна е обаче сравнително високата смъртност. 

Според Кунчев учебната година все още не е оказала влияние върху заболеваемостта. Очаква се от другата седмица да има нови случаи, предадени в образователните институции. По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

Той изтъкна, че най-големият проблем е липсата на доверие в здравната система, както и недостигът на персонал. Той заяви, че е изненадан от подготовката на училищата и образователната система.

"Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, обяви държавнят здравен инспектор.

Водещи

Най-четени