Левицата иска отпадане на крайния срок за плащане на битови сметки 15.03 | 16:30

БСП ще внесе съответното предложение за мораториум за разглеждане в парламента

От iNews.bg

БСП внася в парламента законопроект за налагане на мораториум за срока за плащането на битовите задължения, спиране на сроковете по наказателни и административни дела и решения на частните съдебни изпълнители за времето, в което тече извънредното положение в страната, предаде БГНЕС.

"Прав е проф. Венцислав Мутафчийски, че купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия", каза тя.

Нинова заяви, че оценяват сериозността на кризата. "Ние сме отговорна партия и както подкрепихме решението за извънредно положение, така ще подкрепим и всички разумни мерки, които предлага кризисния щаб. Мястото където те трябва да бъдат обсъждани и приемани e Народното събрание и нашата парламентарна група е на разположение там да обсъждаме всички мерки и да вземаме решения”, каза лидерът на БСП.

Тя подчерта, че най-важното за тях първо е здравето на хората. "Добре е, че се намериха средства за подпомагане финансово на лекарите и медицинските сестри, медицинския персонал в болниците, в момента те са най-важни. Но разбираме, че има недостиг на медицински кадри, затова очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказва, че никой още не ги е потърсил за това”, заяви Нинова.

След здравния въпрос и здравето на хората, Корнелия Нинова подчерта, че за тях са най-важни социалните измерения на кризата. "Затова предлагаме, има нужда от краткосрочни спешни мерки, средносрочни и дългосрочни такива”, посочи тя. А сред това, което БСП ще внесе в НС е проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение върху битови плащания за ток, парно, телефон, вода и бързи кредити. БСП настоява премиерът да даде информация за размера на фискалния резерв и състоянието на държавния резерв, както и да обясни какви са възможностите за финансиране от европейски фондове.

"Започваме в НС викане в секторните комисии на министрите, от които очакваме да ни информират какви последици в техния сектор ще има от тази криза. Внасяме предложения срещу спекулантите за борба със спекулата, което включва ново определение в НК за това що е спекула и завишаване на наказанията за спекулантите”, каза  още Нинова. 

Водещи

Най-четени