Ледоходът по Дунав унищожи пристанището в Силистра 27.02 | 12:56

Два туристически кораба са застрашени от ледовете

От Кремена Бедерева

Щети на пристанищната инфраструктура е нанесъл започналият от снощи ледоход по Дунав. Повредени са понтонни съоръжения на пристанището, хотелски комплекс "Дръстър", на дунавския клуб.

Два туристически кораба са застрашени от ледовете, съобщава БТА. Собствениците започнаха работа за укрепване на съоръженията, за да не бъдат отвлечени от ледохода. Тази сутрин движението на ледените късове спря, но около 10.00 часа ледоходът започна отново.

За последните 24 часа нивото на реката край Силистра се е повишило със 197 сантиметра - с около 8 сантиметра на час. Към 11.00 часа нивото се понижи с 1 сантиметър.

Специалистите на силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав правят ежечасни измервания. На 30 километра "под Силистра" в румънска територия има леден бараж по реката.

Чрез българската гранична полиция се поддържа връзка с граничните власти на Румъния, каза областният управител на Силистра Николай Димов. Той припомни, че още в началото на месец февруари е издал заповед за превантивни мерки, но не всички собственици са се съобразили с това. Няма данни за пострадали хора.

Водещи

Най-четени