Лекар напусна работното си място, за да спаси живот 30.08 | 09:57

Д-р Даниел Дончев от "Св. Анна" рискува работата си, но пак би направил същото

От Ани Романова

Млад лекар спаси човешки живот, като излезе от болницата с риск да застраши работата си. На 24 август д-р Даниел Дончев решава да помогне на изпаднал в безсъзнание на улицата човек, разказва Нова тв.

62-годишен мъж припада, пресичайки пешеходната пътека. Това се случва в близост до Многопрофилна болница "Св. Анна” в София. Непознати хора отиват да търсят помощ в Спешното отделение. Посреща ги д-р Дончев. Без да се замисли, лекарят тръгва към пострадалия.

Според законовите разпоредби лекарите в болниците не трябва да напускат работните си места. През 2017 г. мъж беше блъснат от кола до "Пирогов". Тогава медиците не излязоха, а  пострадалият трябваше да чака линейка.

След този инцидент директорът на болница "Света Анна"  издаде разпоредба - един дежурен лекар от спешния екип да отговаря за района около здравното заведение и да може да напуска пределите му в критични ситуации. В такава попада и д-р Дончев.

"Винаги, когато се случват такива неща, пред човек стои моралната дилема дали да направи това, което смята за правилно, или да се придържа към установените правила", каза той.

След като преглежда пострадалия, свидетели на инцидента транспортират мъжа с личния си автомобил. Той е стабилизиран и изписан за домашно лечение.

По думите на д-р Даниел Дончев, ако животът го постави отново в такава ситуация, той ще вземе същото решение.

Снимка: Стоп кадър, Нова тв

Водещи

Най-четени