Лекар от Спешна помощ в Пловдив е с Covid-19, тестват всички в центъра 24.04 | 15:30

Общият брой на пациентите с коронавирус, жители на Пловдив и областта, е 43

От iNews.bg

Новият случай на заразен с Covid-19 в град Пловдив е на лекар, който работи в Спешна помощ. Той е хоспитализиран за лечение в Транспортна болница. 
Положителното в случая е, че медикът не е бил на работа от 10 дни, самоизолирал се е, а това до известна степен намалява риска за неговите колеги.
По тази причина областният управител Дани Каназирева свика рано днес извънреден Медицински щаб, на който присъства и директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева.
Единодушно беше прието предложението на областния управител да се извърши тестване на 110 души от Спешна помощ. Изследването ще обхване контактните лица и екипи, работещи в Спешна помощ на територията на Община Пловдив. 
Медицинският щаб реши тестването да започне още днес и да се извърши в лабораторията на УМБАЛ "Каспела".
Четирите бригади от екипите в целия град ще бъдат тествани днес и утре, уточни зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов. Резултатите се очакват в събота вечерта. Според д-р Христозов медиците приемат ситуацията спокойно и провеждането на тестовете няма да наруши работата на дежурните екипи. 
"За мен това е изключително важно и настоях за масово тестване в Спешна помощ, за да се осигури спокойствието на работещите там, а и да не се поемат рискове за намаляване на екипите в това толкова важно за здравната система звено. В такава ситуация не трябва да се пестят ресурси, а първо да се мисли за лекарите и останалите работещи на първа линия", коментира Каназирева.
Тя съобщи, че вчера 85 служители – медицински и немедицински лица от Спешна помощ, са получили обещаните по 1000 лева допълнително възнаграждение.
С днешния случай броят на инфектираните медицински лица става общо 12 – трима лекари, двама от които са напълно оздравели, четири медицински сестри, от които две са оздравели, а другите са изписани за възстановяване вкъщи, една акушерка, която също е излекувана, както и четири санитарки – две от които са хоспитализирани, а другите две са напълно оздравели.
Общият брой на пациентите с коронавирус, жители на Пловдив и областта, е 43.

Водещи

Най-четени