Лозан Панов: Има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура 23.07 | 12:18

Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС

От iNews.bg

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура, след като цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера издигна Иван Гешев. Пред журналисти Панов заяви, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само за проформа състезание.
Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложение не гласуваха за него, припомни Панов.

Той поиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и след това да зададе въпроси. Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, какви дела е придвижил към съда, посочи Панов.

Колкото до случая с изнесените лични данни на съдия Мирослава Тодорова, Панов заяви, че въпреки обяснението от главния съдебен инспектор Теодора Точкова, той ще настоява да има изслушване - както на Точкова, така и на съдия Тодорова.

Не става ясно какви са причините и как се е случило това с декларацията. Очаквам да разбера дали има тенденциозност. Обяснението, че служител се е объркал не е достатъчно, коментира Панов позицията на Инспектората, в която се твърди, че експерт с икономическо образование е допуснал техническа грешка.

Ако няма реакция сега, то има риск това да се случи отново, посочи председателят на ВКС и видя в случая елемент на тенденциозност - това се случва точно с Тодорова, която е била редовно проверявана, че тя редовно е ставала обект на нападки от главния прокурор.

Водещи

Най-четени