Лошото време лиши лютеницата от червени чушки 24.09 | 08:50

Заради непрестанните валежи и градушките 70% от пипера са унищожени

От Цанка Донкова

Тазгодишната партида лютеница може да бъде лишена от най-важната си съставка – червената чушка. Заради недостига на хубав пипер през този месец домакините съвсем лишават лютеницата от типичния ѝ вкус.

Хората пък, които са закъснели с приготвянето на зимнината, ще трябва да разчитат на топло циганско лято, защото най-важният продукт за любимата червена зимнина в момента е дефицитен.

Лошото време сложи нашите производители на колене, за съжаление 70% от пипера са унищожени, като главна причина за това са непрестанните валежи и градушките, заяви Георги Василев от асоциация "Български пипер”, съобщава в. "Монитор". Все още има обаче 37 дни до края на кампанията, която обичайно продължава до края на октомври, затова, ако спрат дъждовете, производителите ще успеят да компенсират загубите си, убеден е той.

Според него главният потърпевш няма да е потребителят, защото мнозина са си направили зимнината и според проучвания на асоциацията търсенето на дребно започва да намалява. В момента повече се купувал пипер за консумация, а не за консервиране.

Големите губещи са производителите и преработвателите, понеже 240 фабрики разчитат на пипера, а те до момента са попълнили само 5-10 на сто от необходимата суровина за да работят. След 15 септември започват да купуват фабриките, но поради липсата на суровина, някои от консервните комбинати вече пазаруват от Македония. През тази година обаче това не е съвсем изгодно, защото и там цената е висока заради лошите климатични условия в региона. В момента предлагането е 10 пъти по-малко от търсенето. В Турция ситуацията с пипера е много зле, както и в Сърбия.

До 2 лева достига цената на пипера от Балканите, още по-скъп е полският пипер, който може да се намери по 2,60-2,70 лева на килограм по магазините. За първи път от 60 години у нас се внася пипер от Полша, въпреки че декарите през тази година са 30% повече от миналата. В магазините обаче се крие, че пиперът е внесен от Полша, предупреди производителят.

Много хора спекулират с дъждовното време и надуват изкуствено цената, каза още Василев. Ако подаването на пипер е с 10% по-малко от търсенето, то веднага спекулантите надуват цената с 50 на сто сочи опитът на производителите. В момента цената на червена капия би трябвало да е 1 лева екстра качество от полето.

В района на Шабла, където традиционно има добра продукция, през тази година 40% от пипера също е унищожен от градушка, а 20% от посевите са засегнати от болести и неприятели. Хората в тази част от страната обаче не продават на големи предприятия и избягват посредниците. Затова цената им е добра и за производители, и за купувачи, но за съжаление не покрива загубите.

Водещи

Най-четени