Лютви Местан: Олигарсите са продукт на българските премиери 28.02 | 11:56

За финансирането на ДОСТ ще разчитаме на силата на идеите си, на спонтанната подкрепа на гражданите, обясни политика

От iNews.bg

Олигарсите са продукт на българските премиери. Разговорът за олигарсите е невъзможен без участието им. Това заяви пред bTV бившия председател на ДПС Лютви Местан.

Ще развалим неделното настроение на българските премиери с въпроса дали има олигарси, каза Местан, като посочи, че би говорил по темата в тяхно присъствие, като задава въпроса: "Вие, г-н премиер, кои олигарси създадохте?”.

Олигархът е човек, който има връзка не просто с политическия елит, а с властта. Не може да разглеждате олигархията само с една партия. Олигархът не е равен на богат човек или бизнесмен. Има много богати хора, които трупат капитали. Насреща си имате, хора, които държат под контрола си всички регулатори и са във връзка с властта - изпълнителната, посочи Местан.

Влиянието на Делян Пеевски в държавата и ДПС е "значително”, каза Местан, но отказа да даде повече подробности по темата. "Точно затова е продуцирана тезата, която, оказва се, не е само мит, че ДПС се определя като партия на бизнес интересите”, допълни той.

Местан заяви, че няма представа дали има олигарси в бившата му партия. "Зададох този въпрос в писмена форма на г-н премира, аз не съм компетентен, защото не съм осигурявал противозаконно възможности за трупане на корупционни капитали”, уточни той.

На въпроса дали е вярно, че новата му партия ДОСТ ще се финансира от семейството на турския президент Реджеп Ердоган, каквато информация се появи в български и турски медии, Местан посочи, че информацията се е появила в жълти издания, които се цитират едно друго.

За финансирането на ДОСТ ще разчитаме на силата на идеите си, на спонтанната подкрепа на гражданите, допълни той.

Не познавам сина на президента Ердоган - Билял, до публикациите дори не знаех, че има такъв син, категоричен е бившият лидер на ДПС.

Местан определи като тежка политическа грешка създаването на временна парламентарна комисия, която да разследва дали Турция и Русия се месят във вътрешната политика на България.

 

Не знам как се стигна до това съглашателство между ДПС, ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт и БСП. Реформаторския блок не участва в работата на тази комисия, каза той.

Водещи

Най-четени