Лютви Местан: Отказът на съда да регистрира ДОСТ е дискриминация 08.07 | 19:42

Името на партията е част от българската лексика, тези на ГЕРБ и Атака не са

От iNews.bg

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан определи отказа на Софийския градски съд да регистрира новоучредената партия като брутален акт за ограничаване на конституционното право на политическо сдружаване на българските граждани и като дискриминация. На пресконференция в Кърджали той даде свое тълкувание на мотивите за решението на съда и емоционално запита "дали турците в България са второ качество хора", предаде БГНЕС.

В понеделник решението ще бъде обжалвано пред ВКС, а всички посланици на страните от ЕС у нас и представители на НАТО ще получат писмени уведомления за безпрецедентния акт по отказ за регистрация на политическа партия.

Местан посочи, че към мотивите от разпорежданията преди откритото заседание на съда на 27 юни съдията е добавил два нови мотива, които според него са "абсолютно скандално неоснователни".

Първият е, че името на партията е турска дума, от което се черпят основания за твърдението, че новият политически субект е етнически. Искам категорично да заявя, че става въпрос първо не за името на партията, а за абревиатурата ДОСТ. Дори да приемем, че абревиатурата образува дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на съвременния български книжовен език. Не случайно съдията се позовава именно на българския тълковен речник, не на турския, на английския или немския. И така отрича собствената си теза. Какво прави тази дума в българския тълковен речник, ако не е част от лексикалната система на съвременния български книжовен език?", запита Местан.

Според него наименованията на редица други партии в България или техните абревиатури произлизат от чужди думи и задочно атакува съдията Лилия Илиева със серия от риторични въпроси.

"Означава ли това тези партии да не бъдат регистрирани или ако са регистрирани, трябва да бъдат забранени? Например абревиатурата на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума, а е чужда дума от немски произход. На това основание ГЕРБ трябва ли да получи регистрация или не? Според мене трябва, защото няма такъв проблем. Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ? Къде отиде принципът за еднаква приложимост на Конституцията? Думата "атака" не е българска, какво правим с партия "Атака"?", пита той.

Според него вторият съдебен аргумент е "още по-скандален" - "понеже в членската маса доминират етническите турци, следвало да се заключи, че партията е етническа". Местан контрира с твърдението, че "без изключение членската маса на всяка една от 400-те партии в България са с преобладаваща членска маса от един етнос".

"Означава ли това, че всички партии са етнически? Или този принцип отново избирателно е неприложим за представителите на определен етнос в България? Турците в България второ качество хора ли са? Има ли етническа дискриминация в България?", отново пита лидерът.

Той е категоричен, че "дискриминирането на основание етнос и религия е противоконституционно, противоречи на прокламирания конституционен принцип, че всички български граждани са равни". "Дали една партия е етническа или не - произтича не от членския й състав, а от нейните цели. ДОСТ е национална либерална партия, а всичко друго е въпрос на пристрастност", отсече отлъченият председател на ДПС.

"ДОСТ предизвика панически страх сред ретроградните политически сили със своята либерална визия. Всяко действие, дори в политиката, има равно по сила и обратно по посока противодействие. ДОСТ ще съществува, защото е обективна необходимост, а отказът за регистрацията ще отключи нова енергия и ще увеличи както членската маса, така и симпатизантите. Това решение прави доволни определени ретроградни сили в българското общество, не говорим само за националистически партии. Тези сили не само се уплашиха, но изпаднаха в тих ужас от ясната и либерална визия на ДОСТ. Ние ще отговорим с необходимата решителност на техните действия, защото ДОСТ е обективна необходимост. Много от тези 400 партии в страната, взети заедно, не постигат изборен резултат, колкото е в момента членската маса на ДОСТ, а тя ще продължи да се увеличава", убеден е Лютви Местан.

 

Той получавал десетки обаждания по телефона от колебаещи се, но след скандалното решение на съда те вече били категорични, че партията действа в правилната посока.  

Водещи

Най-четени